2024.3.29 | Aguszta

Sokoldalú sütőtök

Sokan a sütőtököt „bébikajának” tartják, pedig ez a sokoldalú, a kabakosok családjába tartozó növény igen változatosan elkészíthető csemege. Ráadásul pont ősszel és télen van a szezonja, amikor amúgy is kezdünk kifogyni az ízletes zöldségekből.

A sütőtök szinte az egész világon megterem, viszonylag igénytelen növény, amit kiskertben is könnyű nevelni.

Energiaszegény, 100 grammjában mindössze 80 kalória van, viszont jelentős a vitamin- és ásványianyag tartalma. Vitaminok közül megemlítendő az E, B2, B6, niacin, pantoténsav és a folsav. Karotinban gazdag, amiből a szervezetben A-vitamin képződik. A benne található ásványianyagok közül kiemelkedik a kálium, a foszfor, a vas, a réz és a mangán.

SütőtökSütőtök

 

 

 

 

Magja jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat (omega-3) tartalmaz, mely szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatással bír. Pörkölve kitűnő ropogtatnivaló, de préseléssel tökmagolajat is előállítanak belőle.

A sütőtök enyhén édeskés ízű, de semlegessége miatt sokféle fűszerrel el lehet készíteni. Fogyaszthatjuk sósan és édesen is akár. Legegyszerűbb felvágni darabokra és megsütni, de ennél sokkal kreatívabban is elkészíthetjük. Csinálhatunk belőle levest, de akár süteményt is.

Édességként illik hozzá a szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ha sós ételt készítünk belőle, akkor pedig a curry, és kömény is.

Sütőtök-krémleves szerecsendióval

Hozzávalók
1kg sütőtök (1 közepes darab)
1 db közepes vöröshagyma
2-3ek olaj
só, bors vagy 1 húsleveskocka ízlés szerint
1dl tejszín
1tk őrölt szerecsendió

Elkészítés
A vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a felkockázott tököt. Pár perc párolás után felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük és puhára főzzük. Majd botmixerrel simára turmixoljuk, végül belekeverjük a tejszínt és utoljára felforraljuk. Pirított tökmaggal vagy zsemlekockával tálaljuk.

Tipp: szerecsendió helyett őrölt gyömbért is tehetünk bele, de a két fűszer együtt is kiváló.

Kapcsolódó cikkek